dimarts, 9 d’agost del 2011

CANTAVELLA I ELS BOLETS

Aquests catalans estan tocats del bolet! passarà a la història de la Literatura Catalana més recent com una nova forma d'escriptura que ens acosta a la llibertat de pensament, sempre tergiversada i minimitzada en el context cultural català.

Els lectors de Jordi Cantavaella ja estem acostumats a la seva peculiar manera d'entendre el fet literari: un viatge a l'altra banda del mirall, divertit, grotesc, provocador i amb capacitat de capturar el lector fins agafar-lo desprevingut i esmorteïnt-lo, des d'una certa perspectiva underground.

En síntesi, els que ens ve faltant als catalans des de fa anys, un poble avorrit i ensopit, que no ha acabat de superar el Noucentisme i el que és pitjor, l'ha arrossegat en una versió depauperada i rebaixada en tots els seus paràmetres. I així, dins l'outlet cultural català sempre hem trobat la Literatura menyspreada pel mainstream, tota aquella que no persegueix uns ideals bucòlics i de formalisme extrem malgirbat.

La novel·la de Cantavella, delirant, divertida, grotesca i plantejada des de la distorsió de la realitat, parteix del món dels boletaires i juga a barrejar gèneres: aventures, ciència-ficció, humor... i un conglomerat aiguabarreig de sensacions, emocions i desproporcions.

Punt de partença de la trama: el protagonista, jove soiltari i gran aficionat als bolets descobreix un bosc primigeni enmig de les muntanyes catalanes i amb els seus companys de la Penya Boletaire de Sants s'endinsa a explorar-lo. I no dic més per no desvetllar la frescor d'aquesta divertida novel·la que obre unes fronteres sovint mensypreades, però no per això importants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada