diumenge, 7 de juliol del 2013

LITERATURES DEL MARESME


En la recta de l’estiu, aquests són alguns dels títols que han aparegut després de Sant Jordi. Lectura d’autors i autores de la coarca, de tots els gèneres literaris, per llegir durant l’estiu, època de l’any en la qual molta gent es posa al dia amb les seves lectures.

NOVEL·LA

Novel·la històrica sobre la carrera a les Amèriques

Cossetània Edicions ha publicat la novel·la històrica ‘Negra memòria’, de Mireia Vancells, una autora nascuda a Terrassa que viu a Premià de Mar des de 1996. El llibre va rebre el IV Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2012. L'inici de la trama se situa al Masnou i arrenca l'any 1845. Parla de l'època en què molts maresmencs creuaven l'Atlàntic i se n'anaven a 'fer les Amèriques'. En concret, tracta les memòries de la carrera a les Amèriques del masnoví Gabriel Batalla, mostrant en primera persona les interioritats de la vida dels indians catalans i relatant les peripècies que el narrador es veu obligat a viure a partir d’aquell moment, alhora que explica amb detall la part més fosca d’alguns vaixells del Maresme que feien la carrera de les Amèriques.


Un total de ‘Seixanta mil paraules’

L’obra literària del mataroní Manel Subirats i Costa va prenent volada. Després del títol Aquelles nits de maig, dins el segell Edicions 1984, ara ha publicat una altra novel·la amb el suggerent títol de Seixanta mil paraules. Explorant les relacions humanes aquesta vegada, el protagonista del relat llegeix un matí l’esquela d’una dona que havia estat la seva amant quan ell era molt jove i ella vint anys més gran... el punt d’arrencada d’una narració sensitiva, subtil i exquisida, nova peça que encaixa en l’univers literari d’aquest autor.


El món de l’odontologia en una novel·la

I un altre autor mataroní, però que viu a Vilassar de Mar, J.P. Diví, que debuta amb la novel·la Sonrisas sin cargo, publicada per Editorial Paidotribo, en la col·lecció Straumann. Divertida i mordaç, narració que tracta com en una Barcelona en plena sequera, les obres de l’AVE i una recessió econòmica imminent, un dentista d’èxit projecta una gran ampliació de la seva clínica enmig d’un conflicte personal obert per les sospites de la infidelitat de la seva dona. Amb aquest punt d’arrencada es descriu un elaborat univers literari de personatges que sedueixen el lector i demostren que amb l’ofici de bon narrador, el paisatge de rerefons d’una clínica dental pot donar per molt.  L’autor és metge i cirurgià especialitzat en Estomatologia i ha estat professor col·laborador en diverses universitats espanyoles i conferenciant habitual en cursos i congressos.
RELATS

Una veu pròpia

Emergint com una de les veus literàries a tenir en compte de la literatura seriosa actual, l’autora del Masnou, Sònia Hernández ha publicat poesia i novel·la i ara ens presenta el seu recull relats La propagación del silencio, publicat per Ediciones Alfabia. En aquesta nova obra, Hernández ens presenta històries sobre la impossibilitat de la comunicació que ens fa plantejar-nos una profunda reflexió del món més excessivament comunicat de la història, el nostre en els temps actuals. Més ingredients dels relats d’aquets llibre són el silenci com a negació del llenguatge adquirit i pervertit al desprendre’s de la seva principal funció, en clau de ciència ficció distòpica i mirall literari d’una societat en la qual aquest llenguatge i els seus símbols són propietat d’uns pocs, com ja plantejava l’Orwell de 1984. El llibre presenta literatura d’alt voltatge que cal descobrir a través de la seva lectura. No es pot explicar. En temps de molta remor i obres d’encàrreg, aquesta proposta ens fa pensar que la diferència entre artista i artesà, fins i tot en la literaura, és més present que mai a la societat del segle XXI.


Narrativa negra

‘Crims.cat 2.0’, antologia de relats de gènere negre publicada per Alrevés, obra d’Àlex Martín Escribà i Sebastià Bennasar, aplega la segona collita de narradors negre-criminals d’arreu dels Països catalans, un total de 15 relats. Autors coneguts com Jaume Benavente, Salvador Balcells o Lluís Llort, junt a d’altres que vénen amb força com Teresa Roig. Enmig de tot plegat, l’autor maresmenc Rafael Vallbona que hi aporta una història: ‘Terra cremada (assaig sobre la corrupció)’, de registre ben actual i a la qual, per al lector maresmenc, és fàcil posar-hi ubicacions i coordenades localitzables.

 
20 Relats de la fi del món

L’antologia ’20 relats de la fi del món’, impulsada per l’editorial Otros Mundos, dirigida per Isabel del Rio, aplega una vintena d’històries finiseculars de ciència ficció, fantasia i gènere, amb pròleg de l’escriptor Jordi Sierra i Fabra. L’antologia ha sortit també simultàniament al castellà. Els beneficis obtinguts es destinen a finalitats solidàries i l’editorial treballa en el marc d’un projecte coooperatiu i participatiu. Del Maresme, el llibre inclou relats de Sílvia Tarragón, Alena Pons i Albert Calls.

Amor i bookcrossing

L’associació cultural Planeta Lletra, amb seu a Mataró i impulsada per l’escriptor Jordi Lopesino, empenta el treball de nous autors. I des de fa uns mesos, amb connivència cultural amb l’editorial Mundo Imaginario, dirigida per Claudio Landete, ha obert una col·lecció de llibres. El primer títol és ‘Bookcrossing & Love’. En el volum s’hi recull el treball de 15 escriptors que desenvolupen el que el títol evidencia: amor i llibres amb ingredients molt diversos, que desvetllen el treball d’autors que tenen molt a dir encara.


Contes antiautoritaris

El '7è recull de contes antiautoritaris' aplega una vintena d'històries de ficció de temàtica llibertària. L'aportació anual d'aquest volum, editat des de Barcelona, contribueix a omplir un àmbit literari únic i ens acosta històries que aposten especialment pel seu contingut amb voluntat de transformació. Inclou un relat del periodista i escriptor maresmenc Albert Calls.

Històries de la llengua

'L'estimem perquè és la nostra!' és un llibre que acaba de publicar l'Associació de Relataires en Català (ARC) i que aplega més d'una trentena de textos de ficció (relats i poemes) al voltant de la llengua catalana. L'edició ha anat a cura de Cristina Balaguer Escriche i el llibre surt en uns moments en els quals s'estan vivint fortes agressions contra la nostra llengua. Hi inclou diversos autors maresmencs.

  
POESIA

Guia amb poemes del Maresme
Les Biblioteques Municipals del Maresme, per Sant Jordi, el mes d’abril, presenten cada any una guia de recursos que enguany han dedicat a la poesia local. Amb el títol ‘El Maresme en vers’, enguany les biblioteques proposen a través d’aquesta eina poder conèixer la comarca, els seus pobles i la seva gent, a través dels ulls dels seus poetes. El lectors trobaran en aquest recull, que s’ha publicat en format de calendari de taula, un poema d’un poeta local, acompanyat d’una il·lustració en cada full, a més d’una àmplia bibliografia del fons del qual disposen les biblioteques. D’altra banda, com a novetat aquest any 2013, a més del ja habitual format paper, la guia es publica en versió digital, en una APP gratuïta, accessible des de mòbils i tauletes. Aquest aplicatiu està disponible sota el nom de BibliosMaresme a Google Play i a Apple Store. També s’hi pot accedir escanejant amb el dispositiu el codi QR de la versió en paper.
  
Poesia en viu
El III Certamen de Poesia de Primavera ‘Poesia en viu’, celebrat el passat 25 de maig al Casal L’Aliança de Mataró, va fer visibles una llarga nòmina de poetes que han anat mostrant la seva obra al programa ‘Poesia en viu’, que impulsa Maria José Robledo a Mataró Ràdio amb tenacitat i convicció. A més de la lectura durant l’acte, que també va comptar amb el seu guiatge radiofònic i el de Maria Lluïsa Aranaz, n’ha sortit un llibre que deixa testimoni imprès de tota aquesta tasca en defensa de la poesia més propera. L’alcalde de Mataró, Joan Mora, va ser present a l’acte i va llegir el poema d’un dels autors participants. Del festival se n’ha publicat un llibre i editat un DVD amb l’acte sencer.
Poesia solidària
L’ONG Poesia en Acció, comandada pel poeta i professor masnoví Guillem Vallejo, any rere any continua entrellaçant solidaritat i poemes. De la Marató que organitzen el mes de juny a Barcelona –enguany la que fa 14– en surt un llibre amb poemes d’alumnes de les escoles i autors més coneguts. Els beneficis obtinguts de les activitats es destinen a entitats solidàries. El passat mes de juny va sortir el llibre i els guanys recaptats van anar per la plataforma contra els desnonaments.

ASSAIG I DIVERSOS

La història de l’Escola Pia

El llibre Escola Pia, 275 anys a Mataró, del Pare Joan Florensa, historiador de la capital del Maresme amb una àmplia obra i docent, és una aproximació rigorosa i sòlida a la trajectòria històrica de l’emblemàtic centre d’ensenyament pel qual han passat nombroses generacions. Aquest treball proposa, en clau documental i alhora d’assequible lectura, acompanyada d’imatges i gràfics entenedors, un itinerari per la construcció de l’Escola Pia. Apartats com la novetat del col·legi a Mataró, el cicle constructiu, l’ensenyament, la reestructuració, la seva projecció i les persones impulsores, així com notícia documentada i precisa d’alumnes i d’altres dades d’interès, perfilen un treball clau per entendre la vigència actual del centre.

Memòria de la Plaça Xica

I un altre títol centrat en la memòria de la capital del Maresme. En aquest cas de la mataronina Pilar González Agápito, que ha presentat el llibre La Plaça Xica, un petit món, on hi repassa la historia de les botigues d’aquest cèntric punt de la ciutat. Alhora, fa un recorregut pels establiments de la zona simulant un passeig, sortint de la Creu Blanca i baixant botiga per botiga fins arribar a la Peixateria. En el treball recull la memòria i els canvis viscuts pels comerços tradicionals del cor de Mataró i acosta al públic lector un tros de la història de la ciutat.

Llibre digital de la BMR

‘Pirates del fonema’ és una nova aportació a la cultura comarcal de la Biblioteca Martí Rosselló (BMR) de Premià de Mar. En document digital i a l’abast gratuït de tothom (es pot despenjar en diversos formats de la web de la biblioteca premianenca) aplega un recull de textos del grup literari “La Font del Cargol”, organitzat cap a l’any 1978 sota el lideratge d’autors com valerià Pujol i Martí Rosselló, quan començava la represa de la cultura catalana i que va comptar amb integrants com Rafael Vallbona, Pep Bras, Maria Antònia Grau, Jaume Cases...


Literatura de l’Alt Maresme

‘Deu dies a Eivissa’, de David Alenyà, la impressió del qual ha anat a càrrec de La Impremta d’Argentona, és un relat escrit en clau de diari, en el qual el protagonista, un home de mitjana edat, afectat per una pèrdua de valors que l’ha deixat indefens davant un món cada vegada més inhòspit, s’endinsa en un viatge iniciàtic, en una cerca del jo interior i de respostes a qüestions transcendentals, en el marc d’unes vacances a la mítica Eivissa. Precisament serà en aquesta illa mediterrània on es retrobarà finalment a si mateix, amb el seu jo veritable. Durant l’estada anirà col·leccionant experiències vitals i entrellaçant-se en el seu itinerari amb personatges amb qui compartirà anhels, inquietuds i esperances. Aquest és el segon llibre del maresmenc David Alenyà, que va començar la seva carrera literària amb ‘Dones de Palafolls’. Els pròlegs corren a càrrec d’Evelyn Ferri i Raül Ruiz. Tots dos coincideixen que en concloure el llibre el lector tindrà ganes de visitar l’illa i haurà passat una estona divertida i immillorable. Es tracta d’una obra àgil, divertida i carregada de viaranys que el lector pot anar descobrint.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada