diumenge, 12 de juliol del 2015

QUI SOM I QUI PODRÍEM SER?



I última recomanació literària per a aquest estiu que faig: la novel·la ‘El germà difícil’, d’Andrea Rodés, publicada per RBA La Magrana.

Després de ‘Lluny de Pequín’, Rodés torna a la novel·la psicològica, el terreny en el qual es mou millor literàriament i que li serveix de pretext per retratar uns personatges, un temps, un moment i una manera de ser que perfilen una visió irònica de les relacions humanes, en concret centrades  en les classes benestants de l'entorn barceloní dels temps actuals.

No en va, un dels personatges busca el llibre de Sagarra ‘Vida privada’  a La Central, picada d’ullet a què tota una classe social estructural de la Catalunya que som no ha deixat d’existir, sinó que s’ha adaptat als nous moments, amb velles angoixes reconvertides als nous marcs escènics.

Territoris i referents coneguts dels moments que vivim, xocs generacionals i de classe que perduren... tot plegat situat en l’entorn de la Vall d’Aran i com a demostració que els conflictes no desapareixen encara que hi busquis un escenari natural, idíl·lic, de fons. Com la teva vida no canviarà tampoc només per fer ioga o règim uns dies -consolació oferta per aquesta societat que ho mercantilitza tot-, quan el que caldria serien uns replantejaments personals molt més profunds.

Com alguns dels angoixats éssers que poblen aquesta narració, amb bons diàlegs -podria ser una obra de teatre si no fos per les acurades i precises descripcions-, el devessall de situacions, tensions i distensions que comparteixen ens acosten a una mirada crítica que demana un canvi, sense dir-ho directament.

‘El germà difícil’ permet veure de prop, a través de la ficció, les relacions familiars i la dificultat de mantenir-se entre equilibris vitals que tenim cada dia. Més enllà de qui som i el que fem, som persones i col·lisionem sempre, precisament, per ser-ho. 

I ens uns moments de literatura ràpida i d’acció, aquest llibre s’atura i ens vol mostrar moltes coses de l’ànima humana, mirar el cel i l’abisme que som nosaltres i ajudar-nos a entendre’ns molt millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada