dilluns, 8 de novembre del 2010

ENTREVISTA A LA COLLA TRABUCAIRES DEL VI D'ALELLA


 "La Clau". 

“Quan s’escolta el tret del
trabuc, vol dir que és festa gran”


El Baix Maresme ja té la seva colla de Trabucaires des del passat 11 de setembre. La nova entitat recupera aquesta activitat característica de la nostra cultura popular i l’entrellaça amb Alella, la seva DO i la cultura del vi, un referent aquest que especialment en els darrers temps ve perfilant trets identitaris i de promoció econòmica de la nostra comarca. Precisament, els trabucaires alellencs inicien la seva singladura amb ganes de promocionar el municipi i de fer aquest “soroll festiu” tan característic de les celebracions festives. 


Amb quins objectius neix la colla Trabucaires del Vi d’Alella?
Som un grup d’homes i dones que ens hem unit per participar en l’entramat associatiu del nostre poble, ajudant a augmentar la seva riquesa cultural i per portar aquesta tradició arreu del Catalunya.
La colla de la Germandat de Trabucaires Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar participa de les nostres festes de la Verema fa ja uns 18 o 19 anys i per aquest motiu, després de madurar-ho molt, decidim tirar endavant i formar l’entitat  Trabucaires del Vi d’Alella i d’aquesta manera portar amb tot l’orgull el nom del nostre poble i del nostre vi per tot arreu.


En quins actes té previst de participar l’entitat?
Al nostre poble a tots els que ens cridin. Indiscutiblement, a la Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya i allà on ens contractin.


Quines relacions mantenen amb d’altres trabucaires de Catalunya?
El president i el cap de colla fa molts anys que són trabucaires i són coneguts de totes les colles de Catalunya. En aquest sentit, les relacions seran molt cordials. 


Al Maresme són els únics? Hi ha més gent interessada d’altres poblacions en integrar-se a la seva entitat?
Hi ha una altra colla a Calella. Tenim persones interessades, però de moment el nostre topall és una colla de 16 trabucaires, homes i dones.


Quin tipus de persones formen la colla?
L’entitat la formem homes i dones de totes les edats, encara que per poder disparar s’ha de ser major d’edat i disposar de permís d’armes.


On cal buscar els orígens d’aquesta tradició?
La tradició ve de molt lluny. Uns diuen que som els descendents dels bandolers tipus Robin Hood, que robaven els rics per afavorir els pobres; a d’altres, els agrada més dir que ve del somatent; i a nosaltres, ens fa més gràcia dir que quan es començà a cantar caramelles, d’això fa molts anys, s’anunciava que arribaven als masos disparant a l’aire. Quan s’escolta el tret del trabuc vol dir que és festa gran.


Reben ajuda de les institucions per fer la seva activitat?
Sí, una part del cost que temim està subvencionada per l’administració.


Les activitats de la cultura popular, com els trabucaires, estan prou protegides a Catalunya? Caldria més suport?
Podríem dir que aquestes activitats estan prou protegides, però sí que ens caldría una mica més de suport, la cultura és cara i no podem fer tot el que voldríem.


Tradicions com la dels trabucaires haurien d’entrar a les escoles?
Els trabucaires hem fet algunes visites a escoles per explicar qui som i el que fem. A les escoles s’hauria d’explicar les tradicions del nostre país. Nosaltres els expliquem als nens i nenes  que el soroll no és dolent si es prenen algunes precaucions.


Quins són els seus objectius de futur com a entitat?
Consolidar bé l’entitat, promocionar-nos per fer sortides fora del nostre terme i portar el nom del nostre poble Alella i de la DO Alella: som Els Trabucaires del Vi d’Alella.


Foto: Trabucaires del Vi d'Alella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada