dissabte, 13 d’agost del 2011

SOBRE EL COACHING D’OSCAR WILDE

 
 
Passejant pels passadissos d’autoajuda de la FNAC de Barcelona coneixo l’Allan Percy, expert en coaching i en manuals de superació personal. És autor de Conecta con la felicidad, Nietsche para estresados i La escafandra del optimista. 


Percy, també, acaba de publicar El coaching de Oscar Wilde (Debolsillo), llibre que adquireixo i començo a llegir de camí cap a casa, en tren.


Amb el subtítol “99 píldoras para la felicidad de aquí y ahora”, aquesta obra ens aporta, a partir dels aforismes de Wilde a la realitat diària, elements per reflexionar i aplicar-los al nostre camí existencial.


Des de ‘l’ara i aquí’ com a punt de sortida, passant pels “creadors de possibilitats”, el darrer treball de Percy em serveix per aprofundir que actualment hi ha una bona dosi de llibres sota l’epígraf d’Autoajuda que permeten una lectura breu i intensa, que acaba convertint-se en una alenada d’aire fresc.


Quan es diu Autoajuda, a vegades, es vol donar un sentit pejoratiu a obres literàries que escrites amb més o menys encert –el més important és la claredat i el missatge, que sigui reutilitzable pel lector–, fan una aportació mínima a la Literatura, però en canvi, ajuden a viure a moltes persones. I aquest és el gran mèrit.


Potser per això el terme “Autoajuda” és bo, però també n’hi hauria d’altres com “Pensaments portàtils”, “Pensaments pràctics” o “Pensaments per a la vida diària”. Un conjunt de reflexions, aquestes, que es poden trobar en els aforismes d’Oscar Wilde o en els consells assenyats d'un taxista; de fet, si es busquen i salvant les distàncies, arreu, perquè formen part de  la mateixa essència humana.


I Allan Percy es dedica a cerca-los, capturar-los i posar-los a l’abast del lector perquè en faci ús en un exercici inestimable de bricolatge emocional, de sanejament de l’ànima.

1 comentari: