dilluns, 15 de setembre del 2014

MENJAR 'SA I CATALÀ' ÉS POSSIBLE


‘Sa i català’, publicat per Ara Llibres, amb pròleg de Carme Ruscalleda, és un projecte ideat i dirigit per l’escriptor Francesc Miralles, en el qual hi ha participat molta gent i qui signa aquest text. De fet, és un llibre on l’autoria és el de menys; el de més és del que parla: el ric univers dels productes de la nostra terra. I el que volem és convidar a la gent, en clau divulgativa, amb una mirada senzilla i a voltes divertida, a conèixer-los, acostar-s’hi, cuinar-los, tastar-los, investigar i accedir a la nombrosa informació que tenim a l’abast, sovint fruit de la convicció i la passió. N’hi ha molta però en caldria molta més encara!

Amb aquest llibre també volem fer un homenatge a les institucions, persones, col·lectius i entitats que aposten pels productes de la terra. Un itinerari que no és mai fàcil, però que ens ajuda a menjar millor amb productes cuidats que vénen de la tradició, amb els quals es poden experimentar també noves vies culinàries, però que mai cal deixar de banda.

Jo acabava de fer un reportatge sobre els pèsols de Llavaneres per a la revista ‘Descobrir’ i li vaig transmetre a Francesc Miralles la fascinació per l’entorn que vaig sentir per les persones que el conreen: com el cuiden, com són conscients d’estar fent un producte únic i com quan aquest arriba al paladar dels comensals en forma de plat elaborat a la cuina, desprèn tota la força tel·lúrica i la passió que arrossega des dels seus orígens. En Miralles va connectar, em va plantejar el repte i va canalitzar amb l'Agent Sandra Bruna el projecte a Ara Llibres, amb l’editora Izaskun Arretxe i el seu equip.

I d’aquestes sinergies n’ha sortit un treball en el qual vam involucrar molta més gent pel camí: Sílvia Tarragó, puntal en tot el projecte; Carme Ruscalleda, que n’ha fet el pròleg i que simbolitza una manera de ser i de fer, la defensa del local i l’universal i és un referent en la gastronomia i la divulgació dels productes de la terra i de proximitat; Inés Macpherson en la primera revisió del llibre; Adriana Pujol que coneix la pagesia, la cuina i la cultura; el tècnic  de medi ambient i activista Oriol Bassa; el pagès Ramon Lleonart Itxart i el metge i escriptor Albert Figueras, que va revisar els temes vinculats a la salut.




Aquest és un llibre de divulgació on trobareu curiositats i receptes senzilles sobre verdures i hortalisses, fruites i fruites seques, llegums i arrossos i carn i peix del nostre país. Alguns dels productes –és una selecció, n’hi ha molts més, evidentment- són coneguts i d’altres menys, però tots ells són de casa nostra i ens arrelen i vinculen a la terra, a més d'oferir-nos grans plats.

‘Sa i català’ vol ser un altaveu de tota aquesta cultura gastronòmica i convidar a capbussar-se en el coneixement d’aquests productes. És també un homenatge a institucions, col·lectius i persones que els cuiden, els promocionen, els salven, n’escriuen llibres o els difonen a la xarxa, fan fires, mostres i trobades... us convidem a connectar-hi de ple amb tots ells.

El llibre s’ha fet amb la senzillesa d’una mirada curiosa, del que s’acosta al que té a prop i decideix conèixer-ho millor i alhora transmetre-ho als altres. És una idea que va néixer en un camp de conreu de pèsols i que ens agradaria que en les successives presentacions que fem també servís per promocionar tota la gent que dóna vida als nostres productes de la terra: pagesos, cuiners, divulgadors o comensals. Tenim entre mans un llibre, però també un projecte cultural de difusió i les ganes de trobar-nos amb moltes persones que creuen que una alimentació de proximitat, amb els productes de la terra, és possible.


Albert Calls

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada