dimecres, 8 de desembre del 2010

RELS, L'OBRA D'ADRIÀ CHAVARRIA I TERESA D'ARENYS

La Teresa d'Arenys, que és una de les escriptores més importants que ha donat el Maresme i una veu a tenir en compte en el panorama literari català (quan algú li editarà l'obra completa, si us plau), m'ha fet arribar dues publicacions que es mereixen destacar.

Una és "Rels", revista d'idees i cultura, en el seu segon número, dedicat a "Joan Sales, l'escriptor, l'editor, el soldat de Catalunya". La publicació, dirigida fins a la seva mort en plena joventut per Adrià Chavarria, és una aproximació qualitativa a l'obra de Sales i la demostracio que a Catalunya, sempre, unes poques revistes minoritàries han salvat la nostra cultura de la desaparició. En aquestes publicacions, a més, sempre hi ha hagut impulsant-les persones que estimaven la literatura i els escriptors des del més absolut voluntarisme.

La Teresa també em fa arribar Remor de veus (i darrers sons inèdits), llibre de poemes d'Adrià Chavarria, amb il·lustracions d'Enric Maass.

En el recull hi descobreixo la veu poètica i contundent de Chavarria, autor d'una poesia de la brevetat que s'abeura en aigües profundes. Poemes curts i sintètics, de paraules mesurades, que ens acosten a la pregonesa de les coses i que les il·lustracions d'Enric Maass acaben de perfilar i arrodonir com a obra artística d'extraordinària puresa.


Un dels poemes:

Els flocs de neu es fonen
dis el pou d'un desig hermètic.
S'esbatanen les pors en la cambra de mals endreços.
Resten records
en matèria de penyora incessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada